Experiment Beijum leeft!

Zo’n zestig mensen kwamen 18 november naar de startbijeenkomst van Experiment Beijum. De gedroomde start. Want Experiment Beijum is mensenwerk. Wat we hoopten is gebeurd: de ideeënstroom kwam op gang.

Als inspiratie presenteerden de initiatiefnemers een aantal mogelijke plannen, gevolgd door ‘Speeddaten met ideeën’ door alle aanwezigen, wat naast mooie ontmoetingen heel veel nieuwe plannen voor de wijk en haar bewoners opleverde, in krap twee uur tijd.

Experiment Beijum is een initiatief van, voor en door bewoners. We doen het zelf, we doen het samen en we doen het anders.

  • Zelf, door als bewoners het initiatief te nemen, en het eigenaarschap te behouden.
  • Samen, door slimme samenwerkingen te zoeken en talenten te delen. Met elkaar, ondernemers en niet-ondernemers, en met instanties en andere organisaties.
  • Anders, door lef te tonen en te doen. Door te experimenteren: dingen uit te proberen, en daarvan te leren.

Wat is de kern van ons plan? Veel Beijumers willen iets in de wijk doen. Samen van Beijum dé wijk maken waar veel te halen en te beleven is. Waar alle 12.500 inwoners, met al hun talenten, gezien kunnen worden. Dat kan met een eigen gebouw voor alle Beijumers. Waar we zelf dingen uit kunnen proberen, elkaar kunnen ontmoeten en van elkaar kunnen leren.

Ver hoef je daar niet voor te zoeken, aldus de aanwezigen. Aan de Wibenaheerd staat immers “de Expeditie”, de voormalige Montessorischool. Het ideale gebouw waar de kruisbestuiving van ideeën en mensen mogelijk is. Met een groot buitenterrein dat tot wijktuin omgetoverd kan worden. We konden degenen die dit voorstelden gelijk een blik in de (gewenste) toekomst bieden:

Toekomstmuziek? “April 2020: Wethouders Van der Schaaf en Gijsbertsen openen gebouw Experiment Beijum”

En dit is nog maar het begin. Twintig mensen konden de 18e helaas niet aanwezig zijn, maar willen wel actief meedoen. Daarnaast hebben we inmiddels via de e-mail en social media nog meer aanmeldingen gekregen. En dat is wat we nu ook nodig hebben: mensen die naast meedenken ook bereid zijn met elkaar verdere stappen te zetten.

Om na deze vliegende start de vaart er in te houden hebben we als afsluiting van de avond gelijk de volgende bijeenkomst gepland.

Tweede bijeenkomst Experiment Beijum: maandag 2 december 20.00 uur Melsemaheerd 2 (Plein Oost)

Maandag 2 december gaan we verder aan de slag met de uitwerking van de ideeën. Voor iedereen die heeft aangegeven te willen meedenken, meedoen of ‘meeduwen’ aan Experiment Beijum. De agenda voor deze bijeenkomst verschijnt binnenkort. Heb je de eerste bijeenkomst gemist, wil je meedoen of heb je ideeën? Dan ben je ook van harte welkom. En neem je buurvrouw of buurman gerust mee.

Wil je meer weten? Hou dan www.experimentbeijum.nl in de gaten. De komende dagen presenteren we daar een samenvatting van de geoogste ideeën, en kun je lezen wat we op 2 december gaan doen. Ook vind je er de presentatie van de eerste bijeenkomst.